«..En mann gikk fra Jerusalem ned til Jeriko, og han falt blant røvere. De både kledde av ham og slo ham og gikk bort og lot ham ligge igjen halvdød.

Nå traff det seg slik at en prest dro ned samme veien, og han så mannen og gikk forbi. Likeså kom en levitt til stedet og så ham og gikk forbi. Men en samaritan som var på reise, kom også dit mannen lå. Og da han så ham, fikk han inderlig medynk med ham. Han gikk bort til ham og forbandt sårene hans og helte olje og vin i dem…» Luk 10,30-34.

Hva var egentlig problemet for denne hendelsen? Jo, at en mann lå nedslått på bakken av røvere og ble liggende halvdød tilbake på bakken. Men heldigvis så kom en prest samme vei og han så mannen og problemet . Mannen hadde jo behov av hjelp, men presten lot bare mannen ligge der og gikk videre. Men mannen var heldig allikevel for straks etter presten kom en levitt forbi, men han var som presten ikke interessert i å hjelpe mannen og gikk bare videre. Men så kom heldigvis en samaritan forbi samme vei, han var jo ikke å regne med for en jøde, men han hadde et hjerte av gull og han fikk inderlig medynk med mannen. Han gikk bort til ham og forbandt sårene hans og helte olje og vin i dem. Siden tok han med seg til et herberge til videre pleie.

Dette var en fortelling fra den tiden Jesus var synlig i Israel. Men vi har folk også i dag rundt oss som trenger en hjelpende hånd, slik som denne som jeg leste på nettet fra et land i Europa:

«Den gamle mannen har allerede sittet på gaten syk og neglisjert i en evighet. Ingen av de forbipasserende legger merke til han – helt til denne politikvinnen dukker opp. Hun bøyer seg ned til mannen, renser sårene hans, og gir han noe å spise. Alt skjer uten at hun er klar over at hun blir filmet. Når kameramannen, som ble rørt til tårer, uttrykker hvor imponert han er over politikvinnens handlinger og forteller at han filmet det hele, spør hun forvirret om hva han mener.

Så selvinnlysende var det for denne kvinnen at hun skulle hjelpe den stakkars mannen.»

«Jeg vil lære deg og vise deg den vei du skal vandre, jeg vil gi deg råd med mitt øye» Sal 32,8.