"Dette er de budene som dere skal holde: Tal sannhet, enhver med sin neste!  På tinget skal dere felle dommer som hviler på sannhet og skaper fred.
Tenk ikke ut ondt mot hverandre, og elsk ikke falsk ed! For alt slikt hater jeg,  lyder ordet fra Herren." Sak 8,16-17.

Vi er inne i en turbulent tid, alt går snart, avgjørelser som tas i dag, kanselleres gjerne i morgen. Du lovet en ting i går, men i dag var lovnaden opphevet.
Dagens drypp tar for seg bud som Herren vil vi skal holde, nemlig å tale sannhet med sin neste. På tinget skal vi felle dommer, som hviler på sannhet og skaper fred.
Onde tanker imot hverandre skal ikke forekomme og likeledes ikke falsk ed.

Taler vi sannhet alltid til våre venner,kolleger etc? Hva med en hvit løgn i blant? Hvit løgn, hva er det? Hvit løgn betegner en løgn eller bevisst usann ytring som ikke har til hensikt å gjøre noen skade, men som eksempelvis nyttes for å unngå en ubehagelig situasjon. En hvit løgn kan også være et tvetydig utsagn som legger opp til feil tolkning av mottaker. Det motsatte av hvit løgn kan være sort løgn. En sort løgn vil da vært en alvorlig løgn som kan ha, eller bevisst har til hensikt å skade andre. Uansett så taler en ikke sannhet etter Guds målestokk.

Hva skjer med meg som en troende om jeg bevisst eller ubevisst taler løgn til min neste? Jo, min samvittighet vil innhente meg ganske snart, med spørsmålet : Du talte ikke sant til nesten din nå! Da har du to utveier å gå : Du bekjenner løgnen for din neste og ber om tilgivelse eller du ignorerer samvittigheten din og later som alt var ok. Har du hørt noen som sier om en annen person : Den personen kan du aldri stole på, han lyver mer enn enn han snakker sant, og det verste er at han tror selv han snakker sant. Han vet ikke lenger hva sannhet og løgn er.

Husker en sammenligning om hva sammvittigheten er! Kan sammenlignes med et tannhjul som går rundt og rundt i din sammvittighet. Hver gang jeg gjør noe mot Herrens vilje, så kjenner jeg taggen i tannhjulet treffer samvittigheten min, og den stiller meg et spørsmål om løgnen min. Ber jeg da Jesus om tilgivelse og siden min neste, da kommer tannhjulet til å gå som før og den vekker min samvittighet når synd gjøres. Skulle jeg være slik at jeg alltid overser dette "tannhjulet" i min samvittighet, så vil taggene i hjulet gradvis slipes ned og tilslutt er der ingen motstand. Samvittigheten min er borte, den sier ikke ifra lenger. Da har det hendt som en hører om noen mennesker : Han lyver, så han vet det ikke lenger selv. Da lyser en mektig rød lampe foran den, som ikke lenger kan skille sannhet fra løgn.

Da lyder Herrens ord :

"Omvend deg fra denne ondskapen din, og be til Herren at han må tilgi deg at du kunne tenke på noe slikt." Apg 8,22.